Nov 20

LANSAREA SEMINARULUI DE INSTRUIRE “SHAPING NEIGHBOURHOOD”-“FORMAREA VECINĂTĂȚII” ÎN REPUBLICA MOLDOVA

Institutul CIVIC și Institutul pentru Relații Externe (IFA), finanțate de Ministerul Afacerilor Externe al Germaniei, lansează la USM primul în Republica Moldova seminar de instruire “SHAPING NEIGHBOURHOOD”-“FORMAREA VECINĂTĂȚII”.

Seminarul de teri zile se va desfășura în perioada 24-26 noiembrie la Universitatea de Stat din Moldova (str. M.Kogâlniceanu 67, bloc 2, sala 101). Programul evenimentului poate fi descărcat aici.

Seminarul oferă o oportunitate de familiarizare cu metodele interactive de predare folosite în învățământul european și prin instruiri de simulare să se înțeleagă mai profund esența organizării relațiilor socio-politice europene.

“Formarea vecinătății” este un training de modelare recent dezvoltat prin abordarea didactică utilizată la implementarea metodelor interactive de formare în grup, cum ar fi jocuri de simulare și conferințe de simulare. Obiectivele de viitor și viziunea implementării acestira, fundamentale pentru modelarea viitorul Europei, au devenit instrumente pentru implementarea cu succes a politicii externe a UE în spațiul internațional.

În timpul simulării participanții la training pot explora și analiza diferitele aspecte ale vecinătății, în special pentru a evalua șansele de implicare pe termen lung a țărilor limitrofe și populațiile acestora în vederea examinării premiselor și aspectelor esențiale ale punerii în aplicare a politicii europene de vecinătate. Pe parcursul simulării, participanții vor lua în considerare și vor conştientiza aspectele menționate prin contra-argumentare; Aceasta va iniția o discuție cu privire la caracteristicile și valorile vieții în Europa, aproape de realitate, și va contribui la construirea unei strategii de soluționare a conflictelor de interese în procesul unei cooperări mai strânse cu țările vecine.

Seminarul de formare arată alternativele penru procesul de luare a deciziilor pe continentul european și demonstrează importanța participării fiecărui reprezentant al comunității la dezvoltarea proceselor de integrare europeană în cooperarea dintre țările vecine și UE. În timpul simulării bazate pe metode interactive de asimilare a informațiilor și a sarcinilor practice participanții conștizează faptul că securitatea, stabilitatea și prosperitatea sunt esențiale pentru dezvoltarea vecinătății.

Seminarul-training propus prevede acțiuni reale ale participanților în formarea propriei poziții și protejarea intereselor, iar prin înțelegerea proceselor de luare a deciziilor participanții vor putea să-și formeze propriul punct de vedere în timpul negocierilor și să ia decizii bazate pe experiența europeană.

Participanților li se oferă o serie de sarcini pentru a forma abilitățile de comunicare în echipă, de identificare de soluții comune pentru diferite părți interesate, exerciții privind abilitatea de a negocia cu ceilalți, de a lua decizii nestandarde. În timpul seminarului participanții vor putea să-și dezvolte competenţe necesare pentru implicarea tuturor în discutarea subiectelor problematice, pentru găsirea de compromisuri şi identificarea de modalități suplimentare de comunicare.