Astăzi, 23 februarie 2022, în cadrul Zilelor Studentului FRIŞPA, studenţii şi cadrele didactice FRIŞPA au participat la un eveniment de anvergură, organizat de Ambasada Italiei în Republica Moldova şi Universitatea de Stat din Moldova, la care a participat Secretarul de Stat pentru Afaceri Externe şi Cooperare Internaţională a Republicii Italiene, Benedetto DELLA VEDOVA. Evenimentul a avut loc în format hibrid, care a întrunit pe lângă mediul academic şi personalități din domeniul politic și reprezentanți ai societății civile.
În deschiderea evenimentului, E.S. Lorenzo TOMASSONI, Ambasadorul Italiei în Republica Moldova, a mulțumit rectorului Igor ȘAROV pentru întreg suportul acordat de USM în organizarea acestui eveniment inedit, menționând că mediul universitar este puntea de legătură dintre lumea politică, societatea civilă și cea academică.
Rectorul USM, dl Igor ȘAROV, la rândul său, a exprimat recunoştinţă pentru aportul Italiei în dezvoltarea sistemului educaţional din Republica Moldova, a subliniat că cooperarea USM cu universităţile din Italia este în ascensiune şi a marcat importanţa semnării Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Italiene privind recunoașterea reciprocă a actelor de studii.
Cu un cuvânt de salut a venit şi domnul Alexandru SOLCAN, Decan FRIŞPA, care a exprimat plăcerea şi onoarea de a oferi platforma Conferinţelor FRIŞPA în cadrul Zilelor Studentului FRIŞPA pentru un eveniment atât de deosebit, a apreciat înalt relaţiile bilaterale dintre Republica Moldova şi Italia şi a salutat semnarea acordului privind recunoașterea reciprocă a actelor de studii.
După, a urmat discursul domnului Secretar de Stat pentru Afaceri Externe şi Cooperare Internaţională a Republicii Italiene, Benedetto DELLA VEDOVA. În cadrul acestuia, domnul Secretar de Stat a vorbit despre importanţa promovării principiilor democratice, a statului de drept, a respectării drepturilor omului, precum şi realizarea reformelor în acest sens. De asemenea, a felicitat Republica Moldova pentru ratificarea Convenţiei de la Instabul, a subliniat necesitatea de a lucra mai departe în vederea îmbunătăţirii spaţiilor vulnerabile existente şi a menţionat necesitatea consolidării implicării societăţii civile în procesul de reforme.
Evenimentul a continuat cu intervenţia doamnei Elena Druță, Consiliera Preşedintelui Republicii Moldova pentru relațiile cu diaspora. Consiliera a marcat semnificaţia acordului privind recunoașterea reciprocă a actelor de studii pentru diasporă şi a apreciat apropierea pe plan instituţional al statelor. Totodată, a îndemnat tinerii, în urma studiilor peste hotare să se întoarcă acasă, să rămână acasă, să devină un exemplu pentru ceilalţi şi să contribuie la dezvoltarea ţării.
În cea de-a doua parte a evenimentului, reprezentanţii societăţii civile (printre care menţionăm Institutul de Politici şi Reforme Europene, Promo-LEX, Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Platforma pentru Egalitate de Gen, Primăria Mea, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, Centrul de Drept al Femeilor, Fundaţia Est-Europeană, Hospices of Hope Moldova, Clinica Juridică din Bălţi) au prezentat activitatea şi proiectele derulate în domeniul promovării principiilor democratice, respectării şi apărării drepturilor omului, egalităţii de gen, reformării justiţiei etc.
Published miercuri, 23 februarie 2022
Adresa
Contacte
Toleranță zero corupției

Universitatea de Stat din Moldova 2024 © All Rights Reserved