Astăzi, 2️⃣1️⃣ februarie 2022 în cadrul unui eveniment amplu sub genericul ⚜️”Zilele Studentului FRIȘPA”, desfășurat în perioada, 21 – 25 februarie 2022 a avut loc lansarea 📌Asociaţiei Obştești „Centrul pentru Studii de Securitate și Managementul Crizelor”, creată de curând, de un grup de cercetători din cadrul Facultății Științe Politice și Administrative, a Universității de Stat din Moldova.
🔔În cadrul centrului vor fi antrenați și alți cercetători, masteranzi, precum și studenți, care sunt preocupați de problematica dimensiunii de securitate, de vulnerabilitățile securității naționale și regionale și care intenționează prin intermediul acestui Centru să dinamizeze dezvoltarea cercetării și analizei/expertizei pe dimensiunea sectorului de securitate și managementului conflictelor.
🔎Scopurile Asociaţiei CSSMC constau în :
✅a) Susținerea, eficientizarea, modernizarea, creșterea eficacității și calității studiilor de securitate și managementul crizelor pentru a preveni și contracara riscurile, vulnerabilitățile și amenințările la adresa securității naționale;
✅b) De a sprijini autoritățile publice la elaborarea politicilor de securitate;
✅c) Lansarea, promovarea şi dezvoltarea activităților de cercetare, instruire și instituționalizare la nivel național a culturii de securitate.
🔔Primii pași în demararea activității sale Centrul pentru Studii de Securitate și Managementul Crizelor, l-a făcut printr-un acord de colaborare cu Centrul pentru Prevenirea Conflictelor și Early Warning din România, cu care se preconizează dezvoltarea unor proiecte comune.
👉 În colaborarea cu centrul din România este organizata astăzi Conferința ”Contextul Internațional de Securitate”, Speaker: Iulian CHIFU, Consilier de stat pentru Politica Externa, Securitate și Afaceri Strategice al Prim Ministrului României.
🗞️În discursul său, dl Iulian Chifu a efectuat o analiză complexă a scenariilor de dezvoltare privind mediul de securitate la nivel global şi regional. După Iulian Chifu, ”contextul internaţional s-a transformat de o manieră în care s-au impus în dezbaterile politice internaționale mai multe puncte de vedere, privind viitorul ordinii internaționale, evedenţiind rolul marilor puteri ca SUA şi China în dezvoltarea raporturilor globale. În acest context, dl Chifu a remarcat derularea a două procese: cel de susţinere a valorilor democratice vs valorile autocratice şi procesul de dezvoltare a multilateralismului în politica internațională. Ce ține de contextul de securitate european, dl Chifu a subliniat continuarea dialogului internațional în vederea soluționării tensiunilor regionale prin mijloace pașnice.
🗞️Studenții și cadrele didactice au manifestat interes sporit faţă de eveniment, fiind prezenți în jur de 100 persoane. În sesiunea Q&A studenții au abordat diverse aspecte precum configurația sistemului de securitate în Europa în condiţiile actualei crizei din Ucraina, consecinţele pentru Republica Moldova, dar şi pentru statele europene, paşii necesari pentru asigurarea păcii în regiune etc.
🔔De asemenea, Centrul pentru Studii de Securitate Managementul Crizelor (CSSMC) va organiza în colaborare cu Asociația Națională a Tinerilor Istorici din Moldova (ANTIM), Asociația Română pentru Studii Baltice și Nordice, Facultatea Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative a Universității de Stat din Moldova și Facultatea de Filologie și Istorie a Universității Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Universitatea „Valahia” din Târgoviște și Fundația Culturală Memoria (România), 📚Conferința Științifică Internațională „Războiul de pe Nistru din 1992: 30 de ani după…”, care va avea loc la Chișinău, în format mixt (online și offline), în perioada 4-5 martie 2022.

Published luni, 21 februarie 2022
Adresa
Contacte
Toleranță zero corupției

Universitatea de Stat din Moldova 2024 © All Rights Reserved